Medical Education Unit

Nilratan Sircar Medical College, Kolkata, West Bengal

Revised Basic Course Workshop in Medical Education Technologies

Program Schedule [Day 1]

Day	Session	Objectives	Duration	Faculty
Time				
8:30	Registration			
9:00	Inauguration &		20 minutes	Dr. Karabi Baral
	introduction			MEU Co-ordinator
<mark>9:20</mark>	Ice breaking & Group	Understand and apply concepts of	40 minutes	Dr. Sayantan
	Dynamics	Group dynamics and team based		Dasgupta
		functioning in teaching and learning		
10:00	Principles of Adult	Use principles of adult learning in	30 minutes	Dr. Krishnachura
	learning, Learning process	the teaching learning process		Mitra
10.30	System's Approach	Use the system's approach for	45 minutes	Dr. Kana Bal
	, , , , , ,	Instructional design		
11:15		Tea break	15 minutes	
11:30	Learning domains and	a. Classify and define learning domains	30 minutes	Dr. Sayak Sovan
	Progression of learning	b. Demonstrate a basic understanding		Datta
		of hierarchy of knowledge progression		
12:00	Goals, roles and	a. Define Goals, Roles and Competencies	45 minutes	Dr. Karabi Baral
	Competencies: CBME	and explain the Relationship between		
		each other		
		b. Elaborate the principles of Competency		
		based learning		
12:45	The IMG – Goals, roles	Be sensitized to the goals, roles and global	15 minutes	Dr. Karabi Baral
	and Competencies	competencies as developed by the MCI		
13:00	Lunch		45 minutes	
13:45	Objectives – Writing	a. Differentiate competencies from	90 minutes	Dr. Pranita Taraphdar
	Objectives – Developing	objectives		
	Objectives from	b. Develop objectives from different		
	Competencies, linking	competencies		
	Learning and assessment	c. Explain the relationship between		
	with Competencies	objectives, learning and assessment		
14.45	Writing a lesson plan	Develop a lesson plan appropriate to the		Dr. Lopamudra
		objectives and teaching learning method	45 minutes	Mondal
15.30		Tea break & Closure	15 minutes	

Program Schedule [Day 2]

Recapitulation of Day-1 proceedings

9.00	Choosing a teaching method for Objectives & Competencies - Workshop	Choose the appropriate teaching method for various Objectives and Competencies	90 minutes	Dr. Lopamudra Mondal		
10:30		Tea Break	15 minutes			
10.45	Interactive &Innovative teaching methods including large Group (Demo), Small group (with demo) and appropriate use of media	 a. Use the principles of interactive learning in large group b. Use the principles of interactive learning in a small group c. Choose appropriate media for a given learning session 	105 minutes	Dr. Ananya Mandal		
12.30	Introduction to assessment	a. Elaborate the principles and types of assessment	30 minutes	Dr. Nina Das		
13:00	Assessment planning and quality assurance, Writing the correct essay question, short answer question	a. Write an appropriate essay type question b. Write an appropriate short answer type question	60 minutes	Dr. Nina Das		
14:00	Lunch (45 minutes)					
14.45	MCQ	Write an appropriate MCQ	60 minutes	Dr. Nina Das		
15.45	Internal assessment and formative assessment	Develop a plan for Internal assessment and Formative assessment	30 minutes	Dr. Ananya Mandal		
16:15	Tea Break		15 minutes			
16.30	Matching assessment to Competency, objectives and Choosing the right Assessment	Choose the right assessment method for a given objective/competency and learning method	60 minutes	Dr. Kana Bal		
17:30	Feedback	Provide effective feedback to Students	30 minutes	Dr. Krishnachura Mitra		
18:00		Closure				

Program Schedule [Day 3]

Recapitulation of Day-2 proceedings

9:00	Discussion on AT-COM Module: Reflection and Narrative	 a. Demonstrate the ability to use the AT-COM module for Basic Course in MET to be held b. Demonstrate the ability to write reflection & narrative on AT-COM Module c. Demonstrate readiness to launch AT-COM module in own college 	60 minutes	Dr. Ananya Mandal
10:00	Effective clinical and Practical skill teaching	a. Teach skills effectivelyb. Teaching skills at the workplacec. Use a skills lab effectively	60 minutes	Dr. Sudev Saha
11.00		Tea Break	15 minutes	
11:15	Assessment of clinical and Practical skills	a. Assess skills effectivelyb. Assess skills at the workplace	60 minutes	Dr. Soma Gupta
<mark>12.15</mark>	Assessment of clinical and Practical skills	c. Use a skills lab to assess competency d. Design a skills assessment station/OSCE	90 minutes	Dr. Soma Gupta
13.45		Lunch	45 minutes	
14:15	Improving SDL through Technology	a. Promote self directed learning in students b. Use technology to improve self directed learning	30 minutes	Dr. Sayantan Dasgupta
14:45	Educational networking for Growth	a. Understand avenues for growth in education b. Create networks in education	45 minutes	Dr. Kakali Das Sarkar
15:30		Tea Break & Closure	15 minutes	

^{*}Highlighted sessions are those where group activities would be conducted